Tekstvak: Young Vips tournee 2011
 Fotografie: Joop Mutsaers

A

												   Tekstvak: 22-02-2011: Young Vips 
Wat we dedenTekstvak: 				Het Castel/van Damme quartet

Het was al weer het vijfde concert uit een tournee van 15 langs de belangrijkste Nederlandse Jazzpodia.
Voor de pauze trad het Castel/van Damme quartet voor het voetlicht. Ze wonnen vorig jaar de Dutch Jazz Competition en ze lieten horen dat dat niet voor niets was. Prachtige composities van Thierry Castel werden met elan en een verfrissend enthousiasme uitgevoerd. 
Een energieke Mark Schilders liet horen dat hij zijn drumkit kan laten swingen. En Jasper van Damme, die tijdens de finale van de Dutch Jazz Competiton ook nog de solistenprijs kreeg, liet horen dat ook dat niet zomaar gebeurde. Jong nog met een grote toekomst voor de boek. Met de al wat oudere en ervaren bassist Sven Happel (o.a. spelend bij Wouter Hamel en de hele wereld overtrekkend) kreeg het quartet een solide basis. Wij kenden hem overigens ook al van zijn optredens met het Soo Cho quartet in het verleden.

Tekstvak: 				Clemens van der Feen Band

Bassist Clemens van der Feen werd door de VIP podia geselecteerd als HUN kandidaat voor 2011. Al jaren speelt hij als side-man met de belangrijke namen in Nederland. Maar nu kan hij zich voor het eerst profileren als bandleider en als componist.

Hij besloot deze keer alleen zijn basgitaar mee te nemen. Op zijn onlangs verschenen CD spelen ook mensen mee zoals Harmen Fraanje, Jesse van Ruller en Flin van Hemmen. En ook zij waren in Arnhem van de partij. Maar helaas was Flin door ziekte verhinderd. Mark Schilders wist hem echter op een geweldige manier te vervangen 

Het resultaat; een funky concert, mooie uitgebalanceerde composities en heel veel avontuur.


Tekstvak: Vernieuwende muziek van jong Nederlands jazztalent

Prima concept biedt de Young Vip tour, die dit jaar voor de dertiende keer georganiseerd wordt. Op n avond twee geweldige concerten van jonge jazzartiesten, wat een geluk voor de bezoekers van de Stichting Jazz in Arnhem.
Voor de pauze speelt het Castel/Van Damme Kwartet, de groep rond saxofonist Jasper van Damme. De band won vorig jaar de Dutch jazzcompetition tijdens het North Sea Jazz festival. Terecht, want de composities van mede-oprichter en pianist Thierry Castell zijn sterk en gevarieerd.
De stukken van het kwartet zijn soms ingetogen en luchtig, dan weer zwaarder en up tempo. De soli van saxofonist Van Damme staan voorop met als grootste troef het sterke samenspel van piano en saxofoon. Stuk voor stuk prachtige songs, maar twee springen er vanavond uit: Dear Boss en Argentinian freakshows, het titelstuk van de eerste cd. Dear Boss begint met het karakteristieke samenspel van piano en saxofoon. Bijna onmerkbaar gaat het tempo omhoog naar het middendeel dat als een lawine voortraast. Stuwend en swingend met n lange naar een climax werkende partij van Van Damme. Het werk eindigt met een hele knappe solo van drummer Mark Schilders.
Argentinian freakshows is het opvallendste stuk van de set. De compositie lijkt op aan elkaar geplakte restjes muziek, maar blijkt razend knap opgebouwd. Maatsoorten rollen over elkaar in een wonderlijke kruisbestuiving van pop en jazz. Vrolijk, springerig en vernieuwend: alle elementen die er voor zorgen dat de groep een grote toekomst heeft.
Hetzelfde geldt voor de band van bassist Clemens van der Feen. Die staat zelf al langer op de Nederlandse en internationale podia, maar nog nauwelijks als bandleider met eigen composities. Mooi dat de Young Vip tour dit gemis rechtgezet heeft. De groep heeft vanavond pech dat drummer Flin van Hemmen ziek is. Maar het geluk is net zo groot. Want Mark Schilders was er toch al. Hij kruipt gewoon weer achter zn instrument, draait zn hand niet om voor moeilijke maatsoorten en speelt de composities alsof-ie dat al jaren doet.
Van der Feen blijkt een uiterst inventieve componist. Hij neemt de basgitaar als uitgangspunt en bouwt daarop fraaie lagen van tokkelend samenspel tussen gitaar en bas. In bijna alle stukken zit die intrigerende combinatie die soms doet denken aan The Greatful Dead. Het effectrijke gitaarspel van Jesse van Ruller geeft de songs af en toe een hypnotisch accent. Stukjes fusion, psychedelische pop en groove jazz smelten samen tot een vernieuwende muzieksoort.
Wie het allemaal gemist heeft kan de opnames terugluisteren via de VPRO internet radio Jazz Jong.

Rob Chevallier


Castel/Van Damme kwartet en Clemens van der Feen band in het kader van de Young Vip Tournee. Dinsdagavond 22 februari, Musis Sacrum, Arnhem
Tekstvak: De VPRO kwam naar Arnhem om het concert integraal op te nemen.
Binnenkort te beluisteren op het themakanaal Jazz Jong.
link naar radio 6
Tekstvak:
Tekstvak:  Main Menu Jazz  Jazz index  You Tube Index  To Next page