Tekstvak: Jeroen van Vliet special
 Fotografie: Joop Mutsaers

A

												   


Tekstvak: 16-11-2010: Jeroen van Vliet Special 
Wat we dedenTekstvak: Op onze carte blanche uitnodiging reageerde Jeroen van Vliet enthousiast.
Samen met gitarist Jesse van Ruller, bassist Jeroen Vierdag en drummer Hans van Oosterhout zorgde hij voor een avond vol avontuur en spannende improvisaties.

Dat piano en gitaar geen gemakkelijke combinatie is is alom bekend. Maar Jesse van Ruller en Jeroen van Vliet wisten elkaar moeiteloos te vinden. 
Jeroen presenteerde met zijn viertal uitsluitend eigen werk, zowel recent als wat ouder.

Het publiek was razend enthousiast. De musici trouwens ook.

Om 17.00 uur binnenkomen en meteen aan de slag 
met een lange repetitie. Want s’ avonds moet het
er wel staan.
Nou dat deed het. 

Zie ook de recensie van Rob Chevallier onder aan
Op deze pagina.

De repetitie

Het concert

Tekstvak: Vloeiende mix van sfeervolle, experimentele en groovende jazz

In zijn bijna twintigjarige carrière als jazzpianist speelde Jeroen van Vliet met talloze muzikanten. Maar nog nooit met de drie begeleiders die vanavond in Arnhem op het podium staan. Van Vliet mocht zelf bepalen met wie hij zou optreden. Niet om het makkelijk te maken voor programmeur Joop Mutsaers van de Stichting jazz in Arnhem. Maar vooral voor het avontuur en de spanning.
De keuze van Van Vliet blijkt al in het eerste stuk een voltreffer. Bassist Jeroen Vierdag zorgt voor een degelijke, stuwende basis. Drummer Hans van Oosterhout kleurt de stukken met inventief drumwerk. Hij gebruikt regelmatig de achterkant van zijn drumstok en strooit met rimshots die soms als een beat klinken. Gitarist Jesse van Ruller vult Jeroen van Vliet aan met een warme klank en het lijkt alsof ze al jaren samen spelen.
Van Vliet zelf toont zijn meesterschap als componist en pianist. Zijn stukken zijn heel gevarieerd, soms up tempo, soms experimenteel, soms voorzien van een herhalend patroon dan weer opbouwend naar een climax. En ondanks die verschillen blijft het geluid herkenbaar. 
Dat is te danken aan de klasse van de vier, die slechts een halve middag nodig hadden om het repertoire te oefenen. En aan Jeroen van Vliet die met een spiedende blik achter zijn vleugel de boel controleert. Even een handje omhoog of een nauwelijks zichtbaar knikje van Van Oosterhout en de improvisatie gaat weer naadloos over in het stuk zelf. Het geheel komt op de bezoekers over als een vloeiende mix van sfeervolle, experimentele en hier en daar ook groovende jazz. Dat vindt ook Van Vliet zelf: “Wat een genot om met deze geweldige muzikanten te spelen. Prachtig”. 
Hier en daar voegt Van Vliet als extra element wat experimentele noten toe via de snaren van zijn vleugel. Hij bewijst zelfs dat de je de piano staand als een soort gamelan kan bespelen. Absolute klasse van een van de toppers uit de Nederlandse jazz.

Jeroen van Vliet piano, Jesse van Ruller, gitaar, Jeroen Vierdag, contrabas, Hans van Oosterhout, drums. Dinsdagavond 23 november, Musis Sacrum, Arnhem.

Rob Chevallier

Hieronder een afspeellijst van onze video impressie.

Tekstvak:
Tekstvak:  Main Menu Jazz  Jazz index  You Tube Index  To Next page