Tekstvak: Inner Language trio
 Fotografie: Joop Mutsaers

A												   
Tekstvak: 26-10-2010: Christoph Stiefel
Wat we dedenTekstvak: Een gouden trio. Christoph Stiefel en zijn mannen wisten de verwachtingen volledig waar te maken. Helemaal uit Zwitserland overgekomen speciaal voor dit concert.

Bezetting:
Christoph Stiefel, piano 
Thomas Lšhns, bas 
Lukas Mantel, drums

Complexe ritmen zijn het kenmerk van veel van Stiefels composities. Ze werden met veel gevoel neergezet en de bas en drums volgden de leider moeiteloos. Maar tussen al het ritmische geweld waren er ook verstilde momenten met mooie melodische lijnen, die het publiek wisten te boeien. Terecht vroeg men om een toegift en velen bleven nog lang daarna om een cd. te kopen en een praatje te maken met de drie Zwitsers.

Concert

Tekstvak: Isoritmes en lichaamstaal als basis voor spannende jazz


Het Inner Language Trio maakte vorig jaar indruk tijdens een optreden in De Lindenberg in Nijmegen. Dus kregen de muzikanten de uitnodiging om tijdens een tour ook een concert voor de Stichting Jazz in Arnhem te doen. De drie Zwitsers besloten niet te wachten op een tour. Op dinsdag 26 oktober kwamen ze naar Musis Sacrum. Voor ťťn optreden de hele dag in de trein vanuit Zwitserland en de volgende dag weer terug. Klasse!
Het trio heeft een nieuwe bassist, maar die heeft zich snel ingewerkt in de complexe composities van pianist Christoph Stiefel. Die bekwaamde zich als autodidact in een eigenzinnige stijl van componeren. Tot iemand hem er op wees dat die kunst al in de 13 en 14 eeuw beoefend werd. Het wordt isoritmie genoemd, verklaart Stiefel. Hij legt uit hoe het werkt, maar je moet het horen om het goed te begrijpen.
Stiefel begint een stuk vaak met een eenhandige melodie; een herhalende, ritmische akkoordenreeks op de piano. Daaromheen bouwt hij met zijn andere hand aan een tegenmelodie. Die twee melodieŽn sluiten op elkaar aan, maar variŽren door kleine verschuivingen. Bas en drum volgen de melodie met soms weer eigen verschuivingen in de muziek. Het lijkt heel ingewikkeld, maar het resultaat is geweldig: enorm energieke, ritmische en spannende jazz.
Mooi om te zien hoe vooral drummer Lukas Mantel ingespeeld is op Stiefel. Door de ongebruikelijke podiumopstelling hebben ze geen oogcontact. Mantel kijkt voortdurend naar de rug van Stiefel, maar weet uit de lichaamstaal van de pianist hoe hij moet reageren. Zodra Stiefel zich wat dieper over zijn instrument buigt, versnelt het tempo van de drummer. Je hoort nauwelijks waar de vaste songstructuur overgaat in improvisatie. Maar je hoort wel dat de drie elkaar opzwepen in een tomeloos ritme. 
De meeste stukken eindigen plotseling. Maar als de laatste akkoorden nog naklinken in je hoofd, blijkt dat de drie Zwitsers heel inventief en gezamenlijk naar dat einde toegewerkt hebben. Na twee sets blijkt dat het optreden niet alleen voor het Inner Language Trio alle moeite waard was. Ook de bezoekers genoten alweer van sterke, verrassende en spannende jazz.

Inner Language Trio,
Dinsdagavond 26 oktober, Musis Sacrum, Arnhem

Rob Chevallier

Hieronder een afspeellijst van onze video impressie.

Tekstvak:
Tekstvak:  Main Menu Jazz  Jazz index  You Tube Index  To Next page