Tekstvak: Tineke Postma Special
 

Fotografie: Joop Mutsaers

A												   


Tekstvak: 28-9-2010: Tineke Postma Special
Wat we dedenTekstvak: Een uitverkocht huis. Vier topmusici. Een enthousiast publiek. Wat wil een mens nog meer.

Samen met trompettist Eric Vloeimans, bassist Clemens van der Feen en drummer Pascal Vermeer bewees Tineke Postma maar weer eens dat ze tot de absolute wereldtop behoort.
Niet voor niets zwerft ze de laatste twee jaren over die hele wereld, maar hier in Arnhem kwam ze tot grote hoogte.

Misschien wel omdat het allemaal net iets anders was. Een nieuwe bezetting, een topmusicus als Eric Vloeimans naast je en twee begeleiders van wereldklasse. Een ander repertoire ook met stukken van Ornette Coleman, Thelonious Monk en natuurlijk eigen werk van Tineke en Eric. Maar ook een prachtige ballade van Clemens van der Feen. Jong nog en niet voor niets de nieuwe Young VIP in 2011. (Bij ons te zien op 22-2-2011).

Hieronder een sfeerportret van de soundcheck en het concert.

Sound check

concert

Klapper als opening van het nieuwe seizoen

Door Rob Chevallier

Het eerste concert van het nieuwe seizoen is meteen een klapper voor de Stichting Jazz in Arnhem. En dat was precies de bedoeling. Met een spraakmakend optreden laten weten dat er een nieuwe reeks bijzondere jazzconcerten in Musis Sacrum begint.
Saxofoniste Tineke Postma wilde graag meewerken aan dit doel en mocht zelf haar begeleiders kiezen. Dat werden trompettist Eric Vloeimans, contrabassist Clemens van der Feen en drummer Pascal Vermeer. Veelbelovend en dat blijkt, want de foyer van Musis Sacrum is met ruim honderd bezoekers helemaal uitverkocht.
Topmuzikanten zijn het alle vier. Clemens
van der Feen is dit jaar gekozen als Young Vip. Pascal Vermeer is bekend uit Vloeimans' band Gatecrash en Vloeimans zelf is hard op weg naar de internationale top. Postma lijkt een beetje beduusd van zoveel muzikaal talent om zich heen. Ze opent haar optreden nogal voorzichtig. In de eerste set is het vooral Vloeimans die het spel naar zich toetrekt met drie eigen composities. Daarnaast speelt het kwartet het door Ornette Coleman geschreven Roundtrip en n compositie van Postma: Crazy Stuff.
De muziek is soms een beetje voorzichtig en vooral Postma lijkt zichzelf onnodig wat schuchter op de achtergrond te manoeuvreren. Het moet te maken hebben met het feit dat deze samenstelling voor de muzikanten een experiment is. Maar de vier zijn ervaren genoeg om elkaar snel te vinden en dan ontstaat er iets heel moois. In elk nummer. Soms spelen Postma en Vloeimans op een sublieme manier het spel van melodie en tegenmelodie. Tot de instrumenten elkaar plotseling ontmoeten en ze met minimale verschillen spelen langs dezelfde melodielijn. Andere composities bevatten atonale, vrije improvisaties, waarbij het even lijkt of
iedereen maar wat voor zich zelf staat te spelen tot alles op een meesterlijke manier in elkaar grijpt.
Het tempo varieert van ingetogen tot nerveus en snel en dus verveelt het optreden geen moment. In de pauze hebben de muzikanten waarschijnlijk hun set besproken, want het kwartet klinkt in de tweede set wat evenwichtiger. Postma krijgt meer aandacht met twee prachtige composities
The eye of the mind en Yes we can.
Het kwartet levert ook een topprestatie in een vrije improvisatie. Daarbij klinkt hier en daar even een thema als houvast tussen de prachtige, ongeremde improvisaties. Inderdaad een klapper aan het begin van het jazz seizoen. Er volgen nog zeventien concerten van de Stichting Jazz in Arnhem, dus dat belooft wat!

Tineke Postma, Eric Vloeimans, Clemens van der Feen en Pascal Vermeer.
Dinsdag 28 september in de foyer van Musis Sacrum, Arnhem

Tekstvak:
Tekstvak:  Main Menu Jazz  Jazz index  You Tube Index  To Next page