Tekstvak: Wolfert Brederode quartet

Op dinsdag 12 januari startten we het nieuwe jaar met ons vierde concert in de Jubileumzaal.
Een zeer sfeervol concert werd het, wat Wolfert met zijn mannen over het voetlicht brachten. Het quartet is volop bezig een nieuwe CD voor te bereiden en zo kwamen in het programma een aantal nieuwe stukken voorbij, van de hand van alle vier de leden van dit internationale ensemble. 

En de Jubileumzaal bewees weer eens een prachtige plek te zijn waar het heerlijk luisteren is naar jazzmusici van het hoogste niveau.

Line up;
Wolfert Brederode, piano 
Claudio Puntin, klarinet en basklarinet
Mats Eilertsen, bas
Samuel Rohrer, slagwerk.

Fotografie: Joop Mutsaers

												   
Tekstvak: 12 januari 2010: Wolfert Brederode Wat we deden

Sfeervolle jazz van topklasse

 

 

Vier jonge mannen lopen een beetje nonchalant naar het podium in de foyer van Musis Sacrum. Ze knikken even naar het publiek, stemmen nog wat aan hun instrumenten, kijken elkaar heel even aan en beginnen te spelen. Vanaf dat moment gebeurt er iets. Op slag verandert de atmosfeer in de zaal. Het lijkt wel alsof de toch al aangename foyer nog intiemer wordt.
Het kwartet van Wolfert Brederode boeit vanaf de eerste noot. De instrumentale muziek van het viertal kun je nog het beste omschrijven als avontuurlijke sfeerjazz. Geen enkele compositie is opgebouwd volgens een standaard ritme. Hier en daar
speelt de piano van Brederode een herhalende melodie. Maar daar zitten dan weer zo veel variaties in dat het altijd spannend blijft. De andere drie doen minsten even boeiende dingen op hun instrument. Bassist Mats Eilertsen schakelt moeiteloos in zijn spel. Het ene moment klinkt heel zacht en subtiel snarenwerk en vervolgens legt hij de basis voor een voortjagend ritme. Drummer Samuel Rohrer haalt de vreemdste geluiden uit zijn kit. Hij gebruikt de achterkant van zijn stokken, een theedoek en een soort sleutelbos om maar eens wat te noemen. Klarinettist Claudio Puntin experimenteert vrolijk mee. Hij blaast niet alleen op zijn instrument, maar ook op een heleboel andere voorwerpen.
Zo veel experimenteerdrift zou makkelijk kunnen ontaarden in chaotische muziek. Dat is bij het kwartet van Brederode zelden het geval. En zelfs dan heeft de band de boel volledig onder controle. De meeste composities van het viertal zijn rustig opgebouwd, werken bijna ongemerkt toe naar een climax met een spannend experimenteel stuk en keren dan weer terug naar het begin.
Fantastisch mooie muziek is het. Sfeervolle jazz waarbij je het ene moment dwaalt door een verstild winterlandschap op zondagmorgen en even later slentert langs het water op een lome zomermiddag
. Topklasse.
In het buitenland hebben veel liefhebbers de muziek van Brederode al ontdekt. In Arnhem heeft Brederode er minstens een stuk of veertig fans bij gekregen. Veel te weinig: als Brederode nog eens terugkeert in Arnhem, dan zijn het er hopelijk veel meer.

Rob Chevallier

Hieronder een afspeellijst van onze video impressie

Tekstvak:
Tekstvak:  Main Menu Jazz  Jazz index  You Tube Index  To Next page