Tekstvak: Philipp Rüttgers Quartet

Op dinsdag 15 december waren we al weer toe aan ons derde concert in de Mahlerei

De nog jonge Duitse pianist Philipp Rüttgers studeerde in Arnhem aan het conservatorium en bleef na zijn studie om aan datzelfde conservatorium les te gaan geven.
Met zijn eigen quartet zorgde hij voor een spannend, intiem optreden. Suiteachtige stukken passeerden met veel ruimte voor improvisatie van de vier bandleden. Jong, jazeker, maar met nu al een volstrekt eigen geluid en een rijpheid, die er niet om liegt. De composities van zowel Rüttgers als Schmid lieten een sterke indruk achter. De speelwijze van de saxofonist heeft nu al (hij is pas 25 jaar en studeert nog in Keulen) een volstrekt eigen benadering en idioom. 
En het publiek vond het prachtig. Al in het eerste stuk werd er na de solo’s geapplaudisseerd en dat hielden ze de hele avond vol. En, tamelijk bijzonder in de Mahlerei, het publiek bleef applaudisseren om een toegift af te dwingen. En dat was het eerste probleem voor het quartet, want hun materiaal, dat ze hadden voorbereid, was op. Na enig overleg werd besloten een standerd te gaan spelen…. En toen werd het voor iedereen duidelijk; hier staat een groep met een volstrekt eigen benadering. 

Onze voorspelling; 
we gaan nog veel horen van Philipp 
Rüttgers en zijn muzikale vrienden.

Bezetting:
Philipp Rüttgers, piano
Etienne Nillesen, slagwerk
Stefan Karl Schmid, sax
Jakob Kühnemann, bas

Fotografie: Joop Mutsaers

												   


Tekstvak: 15 december 2009: Philipp Rüttgers Wat we deden
Tekstvak:
Tekstvak:  Main Menu Jazz  Jazz index  You Tube Index  To Next page